Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BIJGELOOF

betekenis & definitie

geloof in bovennatuurlijke, onverklaarbare verschijnselen die niet verklaard kunnen worden en die van vader op zoon, moeder op dochter worden doorgegeven. De oorsprong is gewoonlijk niet te achterhalen of te verklaren, maar vele vormen van bijgeloof hebben een plaats ingenomen in gezegden en in gebruiken, waarbij de angst voor het onbekende een grote rol speelt.

Een van de eerste zo uitvoerig mogelijke beschrijving van bijgeloof in Noord-Brabant werd uitgegeven in 1970 door de Stichting Brabantse Dag onder de titel „Zo bijgelovig bent u”, met de bijdragen: „de magie rond het getal 13” door drs. W. H. Th. Knippenberg; „amulet, talisman, mascotte” door drs. W.

H. Th. Knippenberg; „Gezegden over voortplanting, dieren enz.” door drs. L. A. Verhoeven; „Bijgeloof rond de geboorte” door Anton van Oirschot; „Bijgeloof-volksgeloof” door drs.

L. A. Verhoeven; „Bijgeloof in huis en op het land” door Anton van Oirschot; „Bomen en hun geheimen” door drs. W. H. Th.

Knippenberg; „Kwakzalverij” door L R. W. Sinnighe; „Waarzeggerij en toverij” door J. R. W. Sinninghe; „Enkele oeroude gebruiken” door drs.

L. A. Verhoeven', „Bijgeloof rond de dood” door Anton van Oirschot en „Bijgeloof en heiligen” door Anton van Oirschot.

Bron: Zo bijgelovig bent u, 1970.