Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BEEKSE BERGEN

betekenis & definitie

recreatiepark gelegen tussen Tilburg en Hilvarenbeek, opgedeeld in twee parken: het safaripark en het recreatiepark. Het safaripark van 150 ha met 800 dieren is een van de grootste kooivrije parken in Europa.

Het recreatiepark heeft o.a. boulevard treintjes, waterfietsen, roeiboten, trampolines, Bambipark, kinderboerderij, ponyrijden, speeltuin, luchtkussen, rondvaartboot, mini-golf, rolschaatsbaan, fietscrossbaan, oude spelen, heidetuin, spoortreintje, trimbaan, doolhof, zwemwater, strand, imax filmtheater, een aquashuttle, banen die van een toren in water uitmonden en waarover men in een shuttle suist met een vaart van 55 km/u; en de langste kabelbaan van Europa.

De Beekse Bergen omvatten 420 heuvelachtige hectaren waterpartijen, strand, bossen, weiland en heidevelden. In 1968 werd met het safaripark begonnen, met leeuwen, jachtluipaarden, bavianen, chimpansees, kangeroes.

Er werd voor ruim f. 405 miljoen in de Beekse Bergen geïnvesteerd. Het pretpark wordt op grote schaal uitgebreid.

Vendorado, een onderdeel van het V&D-concern, begon aan het bungalowpark, dat 1500 huisjes gaat omvatten. Hiermee is een bedrag van f. 150 miljoen gemoeid. Voor het dagpubliek komen er winkels, een conferentie-mogelijkheid met hotelaccommodatie. Bij het geheel hoort ook een themapark, Cosmocentrum, een science-fiction-achtig geheel over ruimtevaart, waarin f. 125 miljoen wordt gestoken.