Encyclopedie van de Zaanstreek

Eindredactie Jan Pieter Woudt & Klaas Woudt (1991)

Gepubliceerd op 02-10-2020

Wormerland

betekenis & definitie

Per 1 januari 1991 gevormde zelfstandige gemeente, ontstaan door samenvoeging van de eerdere gemeentenWormer, →Jisp en →Wijdewormer. De samenvoeging werd een feit toen op 27 juni 1990 de Eerste Kamer de Wet Gemeentelijke Herindeling Waterland bekrachtigde, die eerder door de Tweede Kamer was aangenomen.

In de dorpen zelf is vruchteloos actie ondernomen om het besluit tot schaalvergroting te voorkomen. Bij de samenvoeging was ook een klein gedeelte van Purmerend (langs het Noordhollands Kanaal) betrokken, terwijl een gedeelte van Jisp bij de gemeente Graft-De Rijp werd gevoegd.Wormerland had bij zijn ontstaan ongeveer 13.500 inwoners, waarvan ten naaste bij 11.300 in de voormalige gemeente Wormer, 900 in Jisp en 1340 in Wijdewormer. De gemeente heeft een grote oppervlakte, 4400 hectare, en grenst aan Beemster, Graft-De Rijp, Zaanstad, Oostzaan, Landsmeer en Purmerend.

Als burgemeester is J. Koppenaal benoemd, eerder burgemeester van Broek in Waterland en waarnemend burgemeester van Wijdewormer. Direct na de samenvoeging zijn verkiezingen gehouden die (na gedeeltelijke herstemming) tot de volgende zetelverdeling in de gemeenteraad leidden: 4 vertegenwoordigers van het CDA, 2 van de PvdA, 3 van de VVD, 2 van Groen Links, 2 van Gemeentebelangen en 2 van D66, te zamen 15 raadsleden.

< >