Vereniging die door toedoen van J.E. Scholten in 1917 werd opgericht, als overkoepelend orgaan van de Groninger verenigingen die op allerlei plaatsen in het land (om te beginnen in Dordrecht, 1904, daarna Rotterdam, ’s-Gravenhage, Arnhem, Haarlem) waren opgericht.
De vereniging was de uitgeefster van het Maandblad Groningen (in de eerste jaren onder leiding van Geert Teis Pzn. en nadien van het duo J. Dijkstra en J. Rietema) dat vanaf 1918 een samensmelting was van het vroegere tijdschrift Groningen (dat van 1916 tot 1917 bestond) en Mooi Groningen dat even lang bestaan had. De ‘Berichten van Vereenigingen’ vormden daar onderdeel van, met die van ‘Grönneger Spaok’, zoals het daar steeds gespeld werd, voorop. De schrijfwijze met ao was in een vroege aflevering van het maandblad door Teis bepleit. Scholten was de eerste voorzitter, na zijn overlijden in 1918 werd hij opgevolgd door A.T.
Vos. K. ter Laan was zijn opvolger in 1930.In 1923 werd besloten tot wijziging van de naam in Groningen, een ‘Vereeniging tot bevordering van de kennis van het dialect, de geschiedenis en folklore van Groningen, alsmede tot de behartiging en bevordering van algemeen Groningsche belangen’. Groningen werd in 1947 gewijzigd tot Aalgemaine Verainen Grunnen, dat tenslotte in 1955 omgezet werd in Grunneger Genootschop.
Lit.: J.F. Steenhuis, Gedenkboek. 50 Jaar Groninger Beweging. 40 Jaar Groninger vereniging (z.p. z.j [Winschoten 1958]); A. Moesker en O. Beek, 75 Joar ‘Grunneger Sproak’ in Stad. Zo as t raailt en zaailt (Bedum 1994).