Emile Ratelband

Bracht NLP naar Europa-Motivational Speaker-Auteur oa Tsjakkaa/vuurloper-Somatology-EntertRainer-Privat Counselor-de 30dagenmethode

Gepubliceerd op 06-02-2015

2015-02-06

Tsjakkaa Therapy

betekenis & definitie

Tsjakkaa Therapy is een manier om snel, binnen enkele minuten, je ongewenste gedrag te veranderen in het door jou gewenste gedrag.

Tsjakkaa is afgeleid van de Zulu koning Chaka uit de 19e eeuw in Zuid-Afrika. Hij was de vervulling van de profetie waarin voorspeld werd dat er een jongen van normale komaf het koningschap gewelddadig zou overnemen. Daarna zou hij de Zulus leiden tot overheerser van geheel Zuid-Afrika.

Bij Tsjakkaa Therapy vraagt iemand zich af wij hij wil veranderen. Ten eerste visualiseert hij hoe hij zal zijn na die verandering, en vervolgens vindt het volgende – terugkerende – ritueel plaats: het maken van een vuist, erin knijpen, ernaar kijken en vervolgens Tsjakka fluisteren. Daarna gaat de persoon in gedachten na wat hijzelf en anderen zullen zeggen na die verandering, dit wordt wederom met de vuist afgesloten. Vervolgens proeft degene de smaak in de mond, wederom met de vraag wat anderen en hijzelf zullen zeggen na de verandering en vindt het vuistritueel weer plaats. Wat ruik je? Wat proef je? Wat hoor je? Wat zie je? Dat zijn vragen die iemand zich vervolgens stelt als hij in gedachten de verandering heeft doorgevoerd. Ook nu volgt weer de vuist. Tot slot herhaalt iemand deze vragen, aangevuld met Wat voel je? Hij maakt de vuist, knijpt erin, kijkt ernaar en schreeuwt het woord Tsjakka. Wie dit iedere keer doet voordat hij het gewenste gedrag wil vertonen, weet uiteindelijk dat hij meester is over zichzelf en doet wat hij wil doen.