Elles van Mullekom

Student aan Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 15-10-2015

2015-10-15

De Wereld Draait Door

betekenis & definitie

De Wereld Draait Door is een populaire talkshow die gepresenteerd wordt door Matthijs van Nieuwkerk. In het programma wordt gepraat over verschillende onderwerpen als recente gebeurtenissen, muziek, wetenschap, literatuur, etc. De Wereld Draait Door is elke werkdag te zien op NPO1 van 19.00 uur tot 20.00 uur.

De Wereld Draait Door, ook wel DWDD genoemd, werd voor het eerst uitgezonden op 10 oktober 2005. Vijf jaar lang werd het programma opgenomen in Studio Plantage in Amsterdam, maar vanaf 2010 wordt het uitgezonden vanuit de Westergasfabriek. Elke dag heeft Matthijs van Nieuwkerk drie gasten aan tafel zitten met wie hij praat over zaken die in het nieuws zijn die dag. Deze gesprekken worden afgewisseld met muziek of een kort filmpje. DWDD heeft zo zijn vaste rubrieken die eens in de zoveel tijd weer terug komen. Zo schrijft Nico Dijkshoorn elke woensdag ter plekke een gedicht over de onderwerpen die tijdens de uitzending aan bod zijn gekomen, komt Jan Mulder altijd aan het einde van de maand langs om zijn vijf ergernissen uit te drukken en is er na bijna elke uitzending een filmpje van LuckyTV te zien.

De Wereld Draait Door zond op 17 mei 2012 voor het eerst "DWDD University" uit, waarin verschillende gastsprekers, geassisteerd door Matthijs, vertelden over wetenschappelijke onderwerpen. Wetenschap bleek zeer gewaardeerd te zijn door de kijkers en daarom werd vanaf 14 januari 2013 "De Wereld Leert Door" uitgezonden. Dit werd elke werkdag om 22.30 uur vertoond op Nederland 3. Hierin werden gevarieerde onderwerpen besproken uit verschillende vakgebieden.

De Wereld Draait Door vierde op 10 oktober 2015 haar tiende verjaardag met een jubileumuitzending genaamd "Tot Zover! 10 jaar DWDD". Hierin werd groots teruggeblikt op de voorgaande tien jaar met alle comedians, tafelgasten en huisbands.