Elles Kamphuis

Student at Radboud University Nijmegen

Gepubliceerd op 14-10-2015

2015-10-14

Pinkpop

betekenis & definitie

Pinkpop is een jaarlijks muziekfestival van drie dagen dat al sinds 1970 bestaat. Hierdoor is het festival het langstlopende jaarlijks terugkomende popfestival ter wereld. Pinkpop vindt sinds 1988 plaats in Landgraaf, een dorp gelegen in Zuid-Limburg

Pinkpop wordt normaal gesproken tijdens het Pinksterweekend gevierd. Wanneer Pinksteren te vroeg in het jaar valt, wordt het festival gepland op een datum die dichterbij of in juni ligt. De reden hiervoor is dat er anders te weinig (grote) artiesten Pinkpop in hun Europese festivaltour opnemen en er niet genoeg optredens op het festival zijn.

Pinkpop begon als een talentenjacht maar veranderde al snel in een festival. Op het festival zijn meerdere podia, maar de bekendste en grootste zijn de 3FM stage en de Mainstage. Per dag komen ruim 68.000 mensen de acts bewonderen. Er zijn zelfs lichte aardbevingen waargenomen, 1.3 op de schaal van Richter, omdat de bezoekers aan het springen waren. De optredens behoren meestal tot het pop/rock genre, maar vaak zijn er ook een paar alternatieve acts te vinden. Grote namen zijn onder andere Green Day, Foo Fighters, Pearl Jam en Robbie Williams.