Eline van Deijck

Juridisch medewerker rechtbank Middelburg

Gepubliceerd op 28-09-2015

Coeliakie

betekenis & definitie

Coeliakie (spreek uit: seuliakie), ook wel glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij het slijmvlies van de dunne darm beschadigd raakt door het eten van gluten.

Mensen met coeliakie ervaren verschillende klachten na het eten van gluten. Veel voorkomende symptomen zijn buikpijn, een opgezette buik of opgeblazen gevoel, afwijkende ontlasting, winderigheid en moeheid (door een laag hb-gehalte). Gluten zorgen bij coeliakiepatiënten voor ontstekingsreacties in de dunne darm waardoor de van nature hierin aanwezige darmvlokken, die verantwoordelijk zijn voor de opname van voedingsstoffen, steeds zwaarder beschadigd raken. Hierdoor wordt de opname van voedingsstoffen ernstig beperkt, met schadelijke gevolgen voor de gezondheid. De behandeling van coeliakie bestaat uit een strikt glutenvrij dieet. De schade aan de dunne darm wordt door het glutenvrije dieet geleidelijk hersteld. Als sprake is van refractaire coeliakie reageert de dunne darm niet meer op het glutenvrije dieet. De darmwand is dan onherstelbaar beschadigd, en deze patiënten lopen een verhoogd risico op darmkanker. Coeliakie komt relatief vaak voor in combinatie met lactose-intolerantie en osteoporose, en ook met andere auto-immuunziekten als diabetes type 1 en schildklierafwijkingen. Mensen met het syndroom van Down, Turner of Williams hebben een verhoogde kans op coeliakie.