Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Sago

betekenis & definitie

Sago is een zetmeelproduct, afkomstig van den sagopalm. Hiertoe worden de stammen van dezen boom opengekapt en wordt het binnenste gedeelte er uitgehaald, waarna het met water tot een brij wordt verwerkt. Het zetmeel komt dan bij staan op den bodem terecht. Na herhaaldelijk uitwasschen wordt het ingedroogd tot een deeg. Hiervan worden korrelvormige stukjes gemaakt, die bij 70° C worden gedroogd, waarbij het zetmeel gedeeltelijk in stijfsel overgaat. De beste soorten komen uit Engelsch-Indië en Japan.

Samenstelling: eiwit 2,2%; koolhydraten 81,5%; vocht 16%; verbrandingswaarde 3400 calorieën per kg.

Veel sago wordt ook nagemaakt uit aardappelmeel, waarvan de samenstelling dan als volgt is: eiwit 0,9%; koolhydraten 81%; vocht 18%; verbrandingswaarde 3350 calorieën per kg.