Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

veiling

betekenis & definitie

Kans op koopjes hoewel dat zelden geldt voor de echt grote namen. Wel de aangewezen plek om oudere jaargangen aan te schaffen die niet meer in de schappen staan. Leuke gelegenheid om wijnen op leeftijd te kopen, al dan niet uit het geboortejaar van de kinderen.

De Engelse en de Amerikaanse wijnbladen hebben zelfs een apart financieel katern, waarin uitgebreid aandacht besteed wordt aan de prijzen die topwijnen op de veiling noteren. En waar de financiële markten werken met de indexen van de DowJones, de FTSE en de AEX, hoeft ook de wijnliefhebber het niet zonder een auction index, een fine wine price watch en tracking performances te stellen. Ook de wereld van rood, wit en rosé kent zijn blue chips. Bordeaux uit memorabele jaren fungeert gewoonlijk als benchmark. Dankzij een in 1855 geïnstitutionaliseerde 'pikorde’ bestaat er een helder overzicht van 1e tot en met 5e grand cru classés. Latour, Mouton-Rothschild, Lafite Rothschild, Margaux en Haut-Brion voor hun rood en d’Yquem voor zijn witte Sauternes vormen een eigen categorie. En, hoewel ze niet binnen deze Bordeaux-classificatie vallen, behoren ook Pétrus en Le Pin (Pomerol) en Ausone en Cheval-Blanc (St.-Emilion) tot deze elite. 'Bourgogne’ is overzichtelijker. Slechts één domein heeft het tot wereldmerk weten te schoppen: Domaine de la Romanée-Conti dat met zijn grands crus Romanée-Conti, La Tache, Richebourg, Grands Echézaux en Echézaux de index vormt. 'Port' wordt veelal bepaald door prijzen die op de veilingen betaald worden voor 'vintage-bottelingen' van de veertien meest gereputeerde huizen.

Vanzelfsprekend heeft de Amerikaanse wijnpers ook nog een Californië Cabernet-index in het leven geroepen. Chauvinisme is hier een goede vriend van de veilingmeester. Voor de 'lokale' helden van Beaulieu Vineyards, Robert Mondavi en Screaming Eagle wordt fluitend tussen de honderd en de duizend dollar per fles betaald door gefortuneerde Amerikaanse liefhebbers. Terwijl sommige jaargangen Opus One zelfs bedragen halen die soms zelfs nog hoger liggen dan die van de Bordeaux-top. Het ‘oude’ Europa schudt meewarig het hoofd dat er dergelijke sommen worden neergeteld voor wijnen die vanuit historisch perspectief gezien bij wijze van spreken nog in de luiers lopen. Al met al worden er dus serieuze bedragen afgehamerd bij Christie's en Sotheby's, de grote spelers in dit mondiale wijnveilingspel. Zij zetten wereldwijd gemiddeld 25 miljoen euro om met zo’n veertig veilingen per jaar, enigszins afhankelijk van de toestand waarin de wereldeconomie zich bevindt.