port betekenis & definitie

Beroemdste wijn van Portugal. Samen met sherry en madera een van de drie befaamde 'versterkte’ wijnen op deze wereld. Afkomstig uit de Douro-vallei in het noorden van het land. Port wordt normaal gesproken gemaakt van een enorme diversiteit van blauwe druiven die gedeeltelijk vergist worden, waarna de wijn wordt versterkt door er brandewijn aan toe te voegen. De vergisting stopt en de restsuiker blijft waardoor port zijn magische, zoete smaak krijgt.

De vintage is fameus, deze port met een jaartal is zeldzaam. Gemiddeld wordt er maar drie keer per decennium een vintagejaar genoteerd. Vintage port kan enorm goed ouderen. Zeventig plussers zijn in deze categorie niet vreemd. Zijn schier onsterfelijkheid is echter ook zijn zwakte. Want waar vintage-Champagnes (deze kennen dezelfde vintageregelmaat als port met een jaartal) als de perfecte consumptie worden gezien tot besluit van een leuke deal, tijdens een gezellige vernissage of gewoon omdat het weekend is, zijn de gebruiksmomenten van vintageport veel zeldzamer. De trots van de Douro-vallei moet in de kelder wachten op het moment dat bruidsparen zilver worden, de kinderen hun eerste eigen huis betrekken of Abraham aan de deurstaat. Dan toveren we zo’n fles uit het geboortejaar te voorschijn, decanteren hem, om daarna voorzichtig te nippen. Tot groot verdriet van de moderne port-marketeers is de doorstroming dus nihil. Zij doen er alles aan om te benadrukken dat deze port ook jong gedronken kan worden. Vintageport is weliswaar de meest gezochte port, het is niet de best verkopende. Al is het maar omdat er bijzonder weinig van is. In overvloed leverbaar echter zijn de ruby en de tawny die (helaas) inzet zijn geworden van de immer voortwoedende supermarktstrijd. Ze snoepen marktaandeel af van sherry, maar dat lukt niet zonder dat de afprijstang wordt gehanteerd. Zo dreigt die keurige port een stuntartikel te worden.

Laatst bijgewerkt 17-05-2017