Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

opleggen

betekenis & definitie

95 Procent van alle geproduceerde wijn wordt binnen twee jaar na het oogstjaar gedronken. Die overige vijf procent verdwijnt in kelders en mag daar liggen tot het moment daar is.

Wanneer dat is, is lastig te bepalen. Het advies van de wijnhandelaar ('zeker tien tot vijftien jaar') blijkt zeker niet altijd bindend. De meest gangbare oplossing is om op gezette tijden een fles te openen om proefondervindelijk te bepalen hoe ver de wijn is in zijn ontwikkeling. Sinds kort bestaat er echter ook de Clef du Vin, een uitvinding waarmee bepaald kan worden hoe lang een wijn nog van zijn flessenrust kan genieten voordat hij perfect op dronk is. In de punt van een als een breed zakmes ogend gevalletje bevindt zich een speciale metaallegering die bij onderdompeling in de wijn deze laat ouderen, waarbij iedere seconde gelijk staat aan één jaar. Door te proeven hoe de wijn smaakt in zijn 'beginstand’ en dat weer te doen na een behandeling van één of meerdere seconden met de Clef du Vin kan opgemaakt worden hoe lang de wijn nog 'kan’ of wanneer hij op 'persoonlijke’ smaak is. Klinkt als een Tell Sell product, maar is toch echt uitgevonden door de beste sommelier van Europa en een oenoloog-chemicus. Misschien is af en toe proeven om te bepalen hoe de zaken ervoor staan toch leuker dan de Jonge Onderzoeker uit te hangen.