Nieuw-Zeeland betekenis & definitie

Kwantitatief gesproken wordt er over Nieuw-Zeelandse wijn nog wel eens schamper gedaan: de hele jaaroogst van het land is in liters nog altijd minder dan die van Southcorp, het grootste wijn bouwbedrijf van Australië. In totaal levert het land niet meer dan één procent aan de wereldwijde wijnproductie. Kwalitatief gesproken oogsten hun rood en wit echter mondiale bewondering. Een hele prestatie: want 'echte' wijnbouw bestaat in Nieuw-Zeeland pas sinds 1973. Er wordt zeer smakelijke pinot noir gemaakt en prachtige chardonnay (de wijn die de Kiwi's zelf het liefst drinken). En volgens Oz Clarke, gevierd en gevreesd wijnschrijver, is Marlborough zelfs 'de Sauvignon Blanc-hoofdstad van de wereld’. Een statement waarmee hij in de Loire geen vrienden heeft gemaakt.

De belangrijkste wijngebieden zijn op het Noordereiland Hawkes Bay (vooral voor cabernet sauvignon en merlot), Gisborne (vanwege hun tropische en toch frisse chardonnay) en op het eerdergenoemde Zuidereiland Marlborough (het mekka van de sauvignon blanc).

Niet alleen het land is in tweeën gedeeld, ook de wijnindustrie: 60 procent is in handen van een tweetal grote spelers: Montana/Corbans en de Villa Maria/Vidal/Esk Valley-groep. De rest van het wijngaardareaal (in totaal ruim 20.000 hectare) is verdeeld onder honderden kleine, maar vaak hyperfanatieke wijnboeren, veel mensen die uit pure passie hun 'normale' baan hebben verruild om wijn te gaan maken.

Gepubliceerd op 17-05-2017