Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

mis en bouteille

betekenis & definitie

Vaag begrip dat flirt met kwaliteit maar niets anders wil zeggen dan 'gebotteld’. Vaak is dat 'au château' gebeurd, eventueel in een mobiele bottelarij die op afroep besteld kan worden en op het erf geparkeerd wordt.

Uitkomst voor wijnbedrijven die niet groot genoeg zijn om een bottelinstallatie aan te schaffen of die juist zo groot zijn dat zij niet voldoende capaciteit hebben om alle wijn zelf te bottelen. Klinkt allemaal vertrouwenwekkend, maar als de inhoud niet goed is, valt een echte châteaubotteling ook tegen. De enige garantie is dat er - in tegenstelling tot 'mise en bouteille par...' - ook de wijn in de fles zit zoals de wijnboer die bedoeld had. Wie zijn voorraad verkoopt aan een handelaar (zie: négociant), kan deze nog wel eens in een totaal andere samenstelling in de fles aantreffen.