Harold Hamersma

wijnbegrippen in gewone mensentaal

Gepubliceerd op 17-05-2017

huiswijn

betekenis & definitie

De meest verkochte en bestelde wijn in Nederland. Dient het visitekaartje te zijn van het café of restaurant dat u bezoekt, maar blijkt veelal slechts sluitpost. Daarbij is het de kurk waar de wijnafdeling van de supermarkt op drijft. Maar ook hier is de kwaliteit vaak niet om over naar huis te schrijven.

Vooral de prijsdruk door de supermarktoorlog komt de smaak niet ten goede. De grote hoeveelheid supermarkthuiswijn die er wordt verkocht (vaak is het meer dan een derde van de totale wijnomzet) is er mede verantwoordelijk voor dat de gemiddelde prijs van een fles wijn uit de supermarkt (waar ruim zeventig procent van alle wijn in Nederland wordt aangeschaft) hier in 2004 op het indrukwekkende bedrag van € 2,68 kwam te liggen.

Trend: grotere diversiteit in het huiswijnensegment. Binnenkort kunt u kiezen of uw huiswijn uit Chili, Zuid-Afrika, Frankrijk of een ander wijnland komt.Welk land u ook kiest, blijf goed proeven. De inhoud kan om de paar maanden verschillen en is vaak afhankelijk van welke bulkwijn nu weer in Nederland aan land is gebracht.