Elzas betekenis & definitie

Wijnproducerend gebied sedert de Middeleeuwen. Soms Duits, soms Frans. Nu weer in handen van Marianne.

Verschil met de Duitse manier van wijnmaken: de Elzasser wijnboer laat alle druivensuiker tot alcohol fermenteren. Resultaat: drogere en vollere wijnen. Overzichtelijke streek qua wijnwetgeving. Er bestaat AC Alsace, AC Alsace Grand Cru en AC Crémant d’Alsace. Bovendien is het de enige appellation waar de wijnen genoemd worden naar de druiven waar ze van zijn gemaakt. Als meest ‘edele’ worden riesling, muscat, gewürztramineren pinot gris gezien. Alleen deze vier kunnen aanspraak maken op de grand cru status. Helaas zit de Elzas in hetzelfde verdomhoekje als Duitsland (zie aldaar).

Ook de Elzassers worden nog als ‘te zoet’ ervaren. Een regeling dat wijnen die minder dan 9 gram restsuiker per liter tellen ‘sec’ op het etiket mogen zetten, zet geen zoden aan de dijk. Er is nog immer sprake van aanhoudende eb van het marktaandeel. Helaas. De betere soorten zijn prachtige aperitieven en bovendien ideale begeleiders van de hier zo populaire Indonesische en Indiase keuken.

Gepubliceerd op 17-05-2017