Chablis betekenis & definitie

Is witte Bourgogne, maar toch ook weer anders dan 'de rest’. Komt misschien omdat de streek gescheiden wordt van de Bourgogne door de oerbossen van de Morvan en bovendien dichter bij Champagne ligt. Bovendien is het wit dat ervandaan komt niet typisch Bourgogne.

Tot de jaren tachtig was Chablis voornamelijk een exportproduct, vooral in de Verenigde Staten waren ze er dol op. Inmiddels is ook de binnenlandse vraag sterk toegenomen. Helaas is het gebied klein en dat is vragen om moeilijkheden. De kwaliteit is vaak niet je dat. Bovendien beweren boze tongen dat Chablis de witte Bourgogne is waar het meest mee gemalverseerd wordt. Volgens onbevestigde berichten wordt er wereldwijd iedere dag een hele jaaroogst Chablis gedronken... Goede Chablis is echter zeldzaam en vrij kostbaar. Wie een fles onder de tien euro aantreft, moet hem lekker laten staan. Daarboven begint het gewoonlijk pas. Dan wordt de investering beloond met dat typische terroir van pittige zuren, strak wit fruit, staal en vuursteen. Door deze smaakstructuur is het de ideale disgenoot voor oesters, maar neem dan wel een niet op hout opgevoede. Die oesteraffectie heeft de wijn te danken aan de van kalk vergeven grond waarin de stokken groeien. Ooit, ten tijde van de Jura, was Chablis een binnenzee en nu is het een laatste rustplaats voor de schelpdieren die er toen leefden. En dat proefje.

Gepubliceerd op 17-05-2017