Harold Hamersma

wijnbegrippen in gewone mensentaal

Gepubliceerd op 17-05-2017

Australië

betekenis & definitie

Nieuwe Wereld wijn land van het eerste uur. Is wereldberoemd, terwijl slechts vier procent van alle wijn van Down Under komt.

Het land is zeer op de export gericht en zag binnen twintig jaar de uitvoer van nog geen tien miljoen naar vijfhonderd miljoen liter groeien. Het land telt overigens slechts 1500 wijnbedrijven (ter vergelijking: alleen in de Bordeaux-streek zijn er al meer dan 10.000), maar slechts twintig daarvan tekenen voor 94 procent van alle uitgevoerde wijn. 'Groei, groei, groei!’ luidt het devies, maar dat betekent ook 'Oppassen, oppassen, oppassen!!!’.

De duizenden hectaren nieuw aangeplante wijngaarden begonnen net fruit te geven op het moment dat de wereldeconomie begon te haperen. Grote hoeveelheden onverkoopbare wijn liggen thans klaar om verwerkt te worden tot industriële alcohol. Wat echter wel gebotteld wordt, kan simpel en goed zijn of zelfs tot de mooiste wijn ter wereld behoren. Briljante resultaten worden er geboekt met de sémillon voor wit (voorde liefhebbers, want wil als hij wat ouder is, nog wel eens naar accuzuur ruiken) en shiraz (syrah in Frankrijk) die ’s lands nationale trots is.