Economische encyclopedie

D.C. van der Poel (1940)

Gepubliceerd op 21-01-2020

Verbruik

betekenis & definitie

is de vernietiging van goederen bij de bevrediging van een behoefte. Over de vraag of ook diensten onder V. vallen bestaat meeningsverschil, terwijl sommigen elke vernietiging van goederen tot V. rekenen en dus niet uitgaan van de behoeftenbevrediging maar van ontlasting van de markt, die de weg vrijmaakt voor nieuwe productie (Aspeslagh).

Binnen deze definitie valt automatisch ook productief V. van grond- en hulpstoffen en halffabrikaten. Het schema van V. is dan als volgt:Physiek V. (door natuurkrachten) en economisch V. Het laatste onderverdeeld in technisch (productief) V. en persoonlijk (definitief) V.

Maatschappelijk V. is dan de totale waardevermindering gedurende een bepaalde periode; persoonlijk V. valt gedeeltelijk samen met besteding van het inkomen. Een belangrijk hulpmiddel bij de kennis van het laatste V. vormen de huishoudbudgets. Als afzonderlijke vorm van V. moet de collectieve consumptie worden beschouwd, die een steeds belangrijker plaats gaat innemen: het verbruik van bestrating, straatverlichting, veiligheidsmaatregelen, enz. De economie van het V. bedoelt met de voorhanden middelen de grootst mogelijke bevrediging te bereiken. Voor een volk als geheel is dit afhankelijk van de verdeeling van het inkomen; bij een ongelijkmatige verdeeling hebben minder dringende behoeften der meer bemiddelden ten koste van dringender behoeften der minder bemiddelden voorrang. Beïnvloeding van het V. is mogelijk door indirecte belastingen, en door een belastingpolitiek, die de verdeeling van het inkomen in het algemeen wijzigt, zoowel als direct door rantsoeneering.

Hoewel het V. als uitgangspunt van de vraag voor de geheele volkshuishouding van groote beteekenis is, is dit onderdeel in de theoretische economie veelal op de achtergrond geraakt ten opzichte van de begrippen vraag en afzet, die weliswaar primair, maar niet noodzakelijk definitief, ontlasting van de markt beteekenen.

Lit.: S. Bauer, Konsumption (nach Sozialklaasen) H.d.S. 3; H. Mayer, Konsumption. H.d.S.; J. Gerhardt, Rationalisierung in der Konsumwirtschaft, H.d.S. Erg.

Bnd.; K. Oldenberg, Die Konsumption, G.d.S. II/II; F. M. Aspeslagh, De consumptieleer en meer in 't bijzonder het consumptiebegrip in de econ. theorie, 1938.