Economische encyclopedie

D.C. van der Poel (1940)

Gepubliceerd op 21-01-2020

Poenale sanctie

betekenis & definitie

(strafrechtelijke sanctie) op het arbeidscontract is in Ned. Indië ter bescherming van de belangen der werkgevers toegepast tenopzichte van contractkoelies, die voor werk buiten hun oorspronkelijke woonplaats zijn aangeworven.

Contractbreuk ook wat betreft de beperkte vrijheid van beweging kan volgens de P. worden gestraft, waarna de arbeider met de sterke arm naar de onderneming wordt teruggebracht.

Het streven naar geleidelijke opheffing van de P. volgens de koelie-ordonnanties, die om de vijf jaar moeten worden herzien, wordt gestimuleerd door een bepaling in de Amerikaansche tariefwet waardoor invoer van goederen geproduceerd met behulp van indentured labour kan worden geweigerd. Als gevolg hiervan verklaarden in 1932 de directies van de ter Sumatra’s Oostkust werkende tabaksmaatschappijen vrijwillig van de P. afstand te doen en slechts contracten op de basis van vrije arbeidsovereenkomst aan te gaan. In 1939 waren nog slechts 6,5 % van alle inlandsche arbeiders in Ned.-Indië aan het stelsel der P. onderworpen. Internationale afschaffing van de P. wordt nagestreefd door het B.I.T. Door de Int. Arbeidsconferentie in Juni 1939 is met 95 tegen 22 stemmen een ontwerp conventie aangenomen tot spoedige geleidelijke afschaffing der P. wat betreft niet-volwassen arbeiders beneden een door de nationale wetgeving vast te stellen leeftijd. De meeste vertegenwoordigers van de werkgevers en de vertegenwoordigers van de Australische regeering stemden tegen.