Economische encyclopedie

D.C. van der Poel (1940)

Gepubliceerd op 21-01-2020

Geldmarkt

betekenis & definitie

Uitwisseling van vraag en aanbod, meestal op of annex de beurs betreffend crediet op korte termijn, in de eerste plaats daggeld, prolongatie en disconto. Uitdrukking vindt de situatie op de G. in de geldkoers en het disconto ← (beleenings- en disconteeringsrente).

De rente wordt in het algemeen bepaald door de verhouding van vraag en aanbod, voor de afzonderlijke onderdeelen vermeerderd met een eventueele risico-premie. Het aanbod wordt behalve door de omvang van het onbelegde geld en hoarding, bepaald door de keuze van de zijde van het aanbod tusschen crediet op lange en korte termijn, waarbij uiteenloopende factoren, in de eerste plaats rente, risico en de wensch naar liquiditeit, medewerkeiu Bovendien wordt de G. direct beïnvloed door de gelden credietpolitiek der Centrale Bank (zie:Circulatiebank), via het door deze vastgestelde disconto en de beleeningsrente. De particuliere banken volgen de G., die zij door hun vraag en aanbod mede beïnvloeden, met de door hen berekende rente.

De internationale G. wordt in sterke mate beïnvloed door de risicopremie, die nivelleering der koersen door de aantrekkingskracht der hoogste koersen tegenwerkt. Onder geldhandel wordt ook verstaan de handel in munt en muntmateriaal (edele metalen) en buitenlandsche ruilmiddelen. zie: Ook Kapitaalmarkt.

Stat.: int. A.S.