Economische encyclopedie

D.C. van der Poel (1940)

Gepubliceerd op 21-01-2020

Economische geografie

betekenis & definitie

is een wetenschap op het grensgebied der aardrijkskunde en economie, waarbij het zwaartepunt bij de eerste (economisch georiënteerde geografie) of bij de laatste (economie op geografische basis) ligt. De belangstelling voor de economische beteekenis en mogelijkheden der verschillende aardrijkskundige gebieden is vooral in de tweede helft der 19de eeuw toegenomen, in verband met imperialistisch streven, dat een veel intensievere exploratie van vreemde gebieden beteekent dan de handel, die voordien, voorzoover deze met vreemde volken in aanraking kwam, behalve de aardrijkskunde der handelswegen ook de volkenkunde stimuleerde.

Bij de E. sluit ook de economische geologie aan, in verband met de minerale grondstoffen. De economisch zeer belangrijke vraag omtrent de wereldvoorraad hiervan is slechts met behulp van deze beide takken van wetenschap te beantwoorden.

Na een ontwikkeling in de richting van toenemende „Weltwirtschaft”, waarbinnen de E. en economische geologie van groot belang zijn, hebben deze in verband met het streven naar Autarkie ←en „Groszraumivirtschaft” (zie: Levensruimte) een nieuwe beteekenis gekregen. Anderzijds is ook de sociografie van groot belang als verzameling en ordening van feiten betreffende de bevolking in haar sociale en economische beteekenis (Economische sociografie).

In Ned. wordt E. onderwezen aan de verschillende handelsscholen. Colleges in E. hebben plaats in het kader van de faculteiten der handelswetenschappen en aan de Landbouwhoogeschool te Wageningen. Een afzonderlijke leerstoel is gevestigd aan de Economische Hoogeschool te Rotterdam. Sociografie wordt aan verschillende universiteiten onderwezen annex sociologie, in het kader der juridische faculteit. Internationaal is vooral het Inst, für Weltwirtschaft aan de universiteit te Kiel bekend.

Lit.: Tijdschrift voor economische geografie, orgaan van de Ned. Ver. voor ec. geografie; J. H. Ronhaar, Leerboek der economische geografie, 1932 ; AndreHeiderich-Sieger, Geographie des Welthandels, 1926/30; K. Sapper, Allgemeine Wirtschaftsund Verkehrsgeographie, 2de 1930 ; H. Schmidt, Einführung in die allgemeine Geographie der Wirtschaft, 1932; zie verder: Bibliographie géographique internationale géographie économique.