Economische encyclopedie

D.C. van der Poel (1940)

Gepubliceerd op 21-01-2020

Bedrijfsanalyse

betekenis & definitie

Wetenschappelijke bedrijfsorganisatie en bedrijfsleiding gaat in de eerste plaats uit van B. Deze omvat zoowel alle factoren binnen het bedrijf als naar buiten die, welke bij de verhouding van het bedrijf in wisselwerking met het maatschappelijk economisch proces invloed uitoefenen.

Zij zijn naar binnen en naar buiten van technische, sociale, psychologische, financiëele en algemeen-economische naar buiten veelal ook van juridische en politieke aard.Van belang is hierbij, waar mogelijk, vergelijkend bedrijfsonderzoek, waarbij bepaalde normen (kengetallen) goede diensten kunnen bewijzen om vast te stellen of bepaalde onderdeelen of factoren in gunstige of ongunstige zin van het gemiddelde afwijken: technische en economische resultaten per man, per P.K., per oppervlakte- of grondstoffeneenheid, kostenelementen der verschillende producten en diensten, enz. enz. Niet zelden is het op deze wyze mogelijk verliesposten te ontdekken, die door sleur reeds lang bestonden, of belangrijke mogelijkheden tot verbetering te vinden.

Op technisch gebied heeft hier vooral Taylor (zie: Taylorsysteem) zeer belangrijke resultaten bereikt, waarop ook door anderen verder is gebouwd. Efficiency ← is in dit verband een bekend, veelal tot slagwoord geworden begrip.

Bij de B. in het algemeen vormt naast de boekhouding de statistiek een onmisbaar hulpmiddel.

Waar de omvang van het bedrijf te klein is om gespecialiseerde wetenschappelijke B. en organisatie met eigen krachten door te voeren, is het mogelijk van de diensten van een adviesbureau voor B. en bedrijfsorganisatie gebruik te maken, dat het onderzoek met deskundigen doorvoert en voorstellen tot reorganisatie of verbetering geeft, zooals dit op boekhoudkundig gebied door accountants geschiedt.

Lit.: zie: Bedrijfseconomie.