Redactie Ensie

Duurzaam vastgoed begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-03-2016

Energienota-nul woning

betekenis & definitie

Een energienota-nul woning is een type woning dat is ontworpen en ingericht dat het jaarlijks energieverbruik gelijkt staat aan de energie die zelf wordt opgewekt. Een energienota-nul woning is vaak niet alleen zodanig goed geïsoleerd, maar is ook in staat om zelf energie op te wekken, door middel van

Tegenwoordig staat de bouw van steeds meer woningen in Nederland in teken van een energie-nota nul. Dit houdt in dat er bepaalde maatregelen zijn getroffen voor de woning, bijvoorbeeld met betrekking tot isolatie of waterverbruik, zodat de kosten van het gebruik van energie en de baten van de zelf opgewekte energie in balans zijn. Dit betekent niet dat energienota-nul woningen minder energie verbruiken dan dat ze opwekken. Het betekent echter wel dat men in een energienota-nul woning veel kan besparen op energiekosten.

Energienota-nul woningen zijn bijvoorbeeld altijd met zoveel mogelijk ramen naar de zon gericht, waardoor deze woningen zo efficiënt mogelijk warmte opvangen. Daarnaast zorgt een speciale isolatielaag voor zo min mogelijk energieverlies. Men dient voor een energienota-nul woning vaak een bepaald bedrag te investeren, maar verdient dit op de lange termijn snel weer terug.