Redactie Ensie

Duurzaam vastgoed begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-03-2016

2016-03-22

Ecoveren

betekenis & definitie

Ecoveren is het proces waarbij oudere gebouwen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze worden vernieuwd. Ecoveren houdt in dat het woongenot, de gebruikswaarde en de levensduur van de gebouwen aanzienlijk worden verbeterd.

Gebouwen worden oud, waarbij ze door de jaren heen steeds meer aan slijtage onderhevig zijn. Dit gaat uiteraard ten koste van het woongenot of gebruik dat men bij een nieuw gebouw wel zou hebben. Door middel van ecoveren, worden oudere gebouwen nieuw leven in geblazen. De levensduur van de gebouwen wordt op een duurzame manier verlengt, waardoor de gebouwen nog jaren mee kunnen. Daarnaast worden er vaak aanpassingen gemaakt in onder andere het isolatiemateriaal, waardoor men na ecoveren minder kosten aan energie zal hebben.

Tijdens het ecoveren wordt het betreffende gebouw volledig onderzocht. Op deze manier worden probeert men te achterhalen hoe men de levensduur van een gebouw op een duurzame wijze kan verlengen. Hierbij is het van groot belang dat materialen worden hergebruikt. Materiaal wordt pas vernieuwd, wanneer het echt niet meer te redden is.

Ecoveren gebeurt over het algemeen in vijf stappen, waarin er in de eerste, tweede en derde stap respectievelijk wordt gekeken naar de wensen van de klant, een grondig onderzoek naar het gebouw wordt uitgevoerd en men een plan opstelt om de in kaart gebrachte problemen te verhelpen. Hierna wordt het het plan uitgevoerd en wordt het gehele project ten slotte grondig geëvalueerd. Ten tijde van alle stappen moet het proces van ecoveren voor de klant volledig transparant zijn, zodat er effectief en open gecommuniceerd kan worden tussen beide partijen.