Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

VBDO

betekenis & definitie

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) houdt zich bezig met het verduurzamen van de kapitaalmarkt. Hierbij wordt door deze vereniging gesteld dat beleggers zich niet alleen moeten richten op het behalen van winst, maar ook rekening moeten houden met mens, milieu en maatschappij.

De VBDO is in Nederland in 1995 opgericht en heeft sindsdien als doel om multinationals, grote bedrijven en andere beleggers bewust te maken van bepaalde investeringen gericht op duurzaamheid. Deze vereniging probeert hiermee beleggers zo ver te krijgen dat ze bij het maken van investeringen ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. De vereniging komt zowel op voor particuliere als institutionele beleggers, zolang men met een investering wilt bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Om zowel particulieren als instituties hierover gedegen advies te geven, richt de VBDO zich niet alleen op het uitbrengen van advies, maar ook op het doen van onderzoek naar de effecten van duurzame beleggen.

Om haar doel te bereiken, gaat de VBDO vaak in dialoog met bedrijven om de mogelijkheden van duurzaam beleggen te bespreken. De VBDO probeert hiermee niet alleen bewustzijn te creëren van de mogelijkheden voor duurzaam beleggen, maar ook van de eventuele negatieve gevolgen die andere investeringen kunnen hebben voor mens en maatschappij. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld de schending van mensenrechten en ander maatschappelijk onrecht. Dit is bij sommige investeringen namelijk lastig vast te stellen en het is altijd makkelijk om een oog toe te knijpen.

De VBDO richt zich op diverse sectoren, zoals landbouw en veeteelt, maar ook zware industrie, diensten en media. Op deze manier probeert de VBDO zich zo breed mogelijk aan te bieden als adviseur voor duurzaam beleggen. De VBDO werkt tevens nauw samen met Eurosif. Dit is de Europese zusterorganisatie van de VBDO.