Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Maatschappelijk verantwoord beleggen

betekenis & definitie

Maatschappelijk verantwoord beleggen is een vorm van beleggen waarbij het maken van investeringen niet alleen afhankelijk is van de beoogde winst, maar ook van de maatschappelijke doeleinden die met de investering worden behaald. Maatschappelijk verantwoord beleggen wordt in de praktijk ook wel duurzaam beleggen genoemd.

De meeste beleggingsfondsen hebben als doel om winst te behalen door slim te investeren met kapitaal. Bij maatschappelijk verantwoord beleggen is het behalen van winst van secundair belang. Voorop staat de bijdrage die men door te investeren kan leveren aan projecten die zich inzetten voor onder andere menselijk welzijn, duurzame energie of biologische landbouw. Banken die maatschappelijk verantwoord beleggen, sluiten bij voorbaat vaak al een aantal bedrijven en instanties uit waarin ze kunnen investeren. Bijvoorbeeld bedrijven die opereren in de tabak- of wapenindustrie of bekend staan om hun gebruik van fossiele brandstoffen en uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast kiezen partijen die maatschappelijk verantwoord beleggen, bewust om te investeren in projecten waar duurzaamheid of een maatschappelijke bijdrage centraal staan.

In Nederland bieden diverse banken spaarrekeningen aan voor maatschappelijk verantwoord beleggen, hiervan zijn ASN bank en Triodos bank het meest vooraanstaand. In sommige gevallen waarin men kiest voor maatschappelijk verantwoord beleggen, krijgt men belastingvoordeel. Dit is meestal in de vorm van heffingskorting (verschilt per box) en korting op de vermogensbelasting. Hier staat tegenover dat de rente bij maatschappelijk verantwoord beleggen over het algemeen erg laag is, waardoor men weinig extra spaart. Sommige banken beweren dat maatschappelijk verantwoord beleggen geen zin heeft, het is simpelweg totaal niet lucratief. Daarnaast is het vooralsnog moeilijk vast te leggen welk effect maatschappelijk verantwoord beleggen heeft op de projecten waarin wordt geïnvesteerd.