Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

Groenfonds

betekenis & definitie

Een groenfonds is een beleggingsfonds waarbij het overgrote deel van het geïnvesteerde geld wordt besteed aan projecten en bedrijven die op een manier bezig zijn met het behoud van natuur en milieu. In Nederland is in 1994 een nationaal groenfonds opgericht, dat voorzieningen ontwikkelt voor natuur en bos.

De meeste beleggingsfondsen proberen door slim te investeren hun kapitaal te vergroten. Voor groenfondsen is het behalen van zoveel mogelijk winst van minder groot belang. Hierin staan investeringen die te maken hebben met natuur, biologische landbouw, bosbouw en duurzame energie centraal. Wie geld investeert in een groenfonds, draagt op deze manier bij aan een schoner milieu.

In Nederland kan men fiscaal voordeel krijgen, wanneer men er voor kiest om in een groenfonds te investeren. Over geld dat in een groenfonds is geïnvesteerd betaald men namelijk minder vermogensrendementsheffing en krijgt men heffingskorting. Hoe hoog deze kortingen zijn, wordt per jaar door de overheid vastgesteld. Niet ieder fonds kan zomaar aanspraak maken op deze voordelen. Men moet kunnen aantonen dat minimaal 70 procent van het geld wordt besteed aan groenprojecten. Deze groenprojecten krijgen een groenverklaring als ze door de overheid worden goedgekeurd. Met een groenverklaring kan men naar een bank stappen om een lening van een groenfonds aan te vragen. Hoewel groenfondsen zich dus met name richten op projecten en initiatieven die in teken staan van een natuurbehoud en een schoner milieu, wordt bij de meeste groenfondsen ook een deel geïnvesteerd in bijvoorbeeld staatsobligaties.

Naast het nationale groenfonds, waarin men direct geld kan investeren, bieden diverse banken in Nederland een groenfonds aan. Met name de ASN bank en de Triodos bank profileren zich als banken die slechts investeren vanuit een duurzaam oogpunt.