Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Groen sparen

betekenis & definitie

Groen sparen is een vorm van sparen waarbij de bank investeert in projecten waarin rekening wordt gehouden met mens en milieu. Bij groen sparen kijken banken dus bewust naar hetgeen ze in investeren, waarbij de beoogde winst van secundair belang is.

Banken die rekeningen aanbieden voor groen sparen geven hiermee aan dat ze het spaargeld alleen gebruiken voor investeringen waarbij mens en milieu centraal staan. Het spaargeld van mensen die groen sparen, wordt door de bank dus niet zomaar overal gebruikt, maar wordt slechts gebruik voor duurzame projecten als de aanleg van windmolens of in de biologische landbouw.

Wanneer men een bankrekening opent met groen sparen, kan men doorgaans aanspraak maken op belastingvoordeel. Men krijgt een belastingvoordeel voor alle spaar- en betaalrekeningen met een groencertificaat. Met name het bedrag waarover je vermogensbelasting dient te betalen, valt in geval van groen sparen hoger uit dan bij een normale spaarrekening. Hierbij betaalt men doorgaans vermogensbelasting vanaf een bedrag van 21.330 euro. In geval van groen sparen betaalt men vermogensbelasting vanaf een bedrag van 56.420 euro. Daarnaast heeft men met een spaarrekening met groencertificaat vaak heffingskorting.

Niet alle banken in Nederland bieden de mogelijkheid voor groen sparen. Met name de ASN Bank en de Triodos bank hebben in Nederland naam gemaakt als banken met veel mogelijkheden voor groen sparen. Het geringe aanbod van groen sparen heeft volgens sommigen te maken met het lage rendement dat men heeft bij dit soort bankrekeningen. Het zou simpelweg niet lucratief genoeg zijn om groen sparen aan te bieden. Voor diegenen die liever wel wat rente ontvangen over hun spaarrekening, is het openen van een bankrekening voor groen sparen dan ook niet interessant.