Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Duurzaam beleggingsfonds

betekenis & definitie

In een duurzaam beleggingsfonds kan men geld investeren dat vervolgens wordt besteedt aan projecten en initiatieven die zich richten op duurzaamheid. Hierbij kan worden gedacht aan natuurbehoud, nieuwe technologie voor duurzame energie en biologische landbouw. In Nederland zijn er verschillende banken met een duurzaam beleggingsfonds.

Waar men denkt aan beleggingsfondsen, denkt men ook vaak aan het maken van zoveel mogelijk winst door slim te beleggen. Bij een duurzaam beleggingsfonds is het behalen van zoveel mogelijk winst minder belangrijk. Duurzame beleggingsfondsen gebruiken het geld dat men heeft geïnvesteerd ten eerste om wereldwijd duurzame projecten en bedrijven te steunen. Hierbij gaat hem om bedrijven die zo min mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen of zich bezig houden met manieren om het milieu te verbeteren. Enkele voorbeelden van projecten waarin een duurzaam beleggingsfonds zou investeren zijn technologie voor groene energie, biologische landbouw en dierenwelzijn en het kopen van aandelen van bedrijven die bij de bedrijfsvoering op een manier rekening houden met mens, natuur en milieu. Daarnaast investeren sommige duurzame beleggingsfondsen ook in maatschappelijke vooruitgang of cultuur. Hierbij kan men denken aan investeringen gericht op bescherming van mensenrechten en kunstenaars en theater.

Omdat een volledige definitie van het begrip ‘duurzaamheid’ niet makkelijk is vast te stellen, verschillen duurzame beleggingsfondsen regelmatig in het soort duurzame projecten dat ze steunen. Sommige duurzame beleggingsfondsen investeren slechts in het middelgrote en klein bedrijf met een duurzame bedrijfsvoering, terwijl andere fondsen juist investeren in bedrijven die het meest duurzaam zijn in de sector waarin ze opereren. In Nederland kan men via diverse banken investeren in een duurzaam beleggingsfonds. Hiervan worden de meeste aangeboden door de ASN bank en de Triodos bank.