Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Kava, ava-ava

betekenis & definitie

Een drank die in Polynesië wordt gemaakt van de wortels van een plant, kava genoemd. Dit is de wijn van de Zuidzee Eilanden. ‘De likeur, die men maakt van de ava-ava genoemde plant, is het sap dat door het persen van de wortels wordt gewonnen.

De bereidingswijze van deze drank zoals deze daar wordt toegepast, is voor een Europeaan even eenvoudig als weerzinwekkend. Het gaat als volgt: een aantal mensen neemt wortels en kauwt daarop tot ze zacht en brijig worden, daarna spuwen ze allemaal in dezelfde schaal of kom. Als ze een zekere hoeveelheid bij elkaar hebben doen ze er water bij, veel of weinig naar gelang ze een lichte of sterke drank wensen, waarna het op deze manier verdunde sap wordt gefilterd door een vezelige stof die op dun haar lijkt. Daarna is de drank gereed voor gebruik, dat daar dan ook onmiddellijk op volgt. Flauw van smaak, op het smakeloze af, heeft de ava-ava nog juist een zweem van peper te bieden.’ - Captain Cook, 1774 in Tahiti.Tegenwoordig worden de wortels fijngesneden door een schroefpers.