Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Kabinettwein

betekenis & definitie

Een term die uitsluitend wordt toegepast op de Duitse wijnen. Vroeger was het de aanduiding voor de eigen voorraad van de eigenaar van een wijngoed.

De term zou zijn ontstaan in Kloster Eberbach aan de Rijn, waar de beste Stembergers werden opgeslagen in een speciaal keldertje dat ‘Das Kabinett’ werd genoemd en dat ook tegenwoordig nog bestaat. Het belang van de Kabinettwein was en is vooral hierin gelegen dat de grote Duitse wijnen niet alleen apart van de andere wijnen worden geoogst en op fust gelegd, maar ook nog op verschillende data. De vaten verschillen dus onderling aanzienlijk in kwaliteit. Vroeger was in het merendeel van de wijngoederen de term Kabinett van toepassing op een wijn wanneer het vat in de verkoop een bepaalde prijs overschreed en werd daarna op het etiket als zodanig vermeld. De prijs was van wijnland tot wijnland verschillend, maar diende toch altijd ter onderscheiding van het kleine gedeelte dat ver uitstak boven de rest van de produktie.