drank

Wijn & drank encyclopedie

Gepubliceerd op 04-05-2021

Jenever

betekenis & definitie

De Hollandse jenever werd vroeger verkocht in aarden kruiken en de Nederlanders drinken hem puur in kleine, hoge glaasjes. Bij de bereiding begint men met het laten weken van geëeste, rogge, gerst of soms mals.

Daarna laat men de wort gisten, hetgeen 2 of 3 dagen in beslag neemt. Daarna vindt distillatie plaats. Aan het produkt van deze eerste distillatie worden jeneverbessen en verschillende andere ingredieflten toegevoegd volgens het recept van de fabrikant, waarna opnieuw distillatie van het mengsel plaatsvindt. (In sommige gevallen worden de jeneverbessen fijngestampt en met de mout vermengd.)Als het produkt van de tweede distillatie aan een derde wordt onderworpen, verkrijgt men dubbel (gebeide) jenever. De Nederlandse jenevers hebben minder alcohol dan de Engelse en de rijping is in het algemeen aan toezicht onderworpen. De wet eist een alcoholgehalte van 35°.

Het woord jenever is een combinatie van het Franse en het Nederlandse woord voor de jeneverbes. Jenever smaakt inderdaad naar jeneverbes.