Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Charmat

betekenis & definitie

In 1910 ontwikkelde de Franse wijnspecialist Eugène Charmat een procédé om mousserende wijnen in grote hoeveelheden te maken. Hoewel in wat gewijzigde vorm wordt dit procédé nog steeds toegepast.

Bij gebruik van deze methode heeft men 4 kuipen nodig, 3 voor de wijn en 1 voor de gisten. De nog niet mousserende wijn wordt in de eerste kuip gegoten, waarin hij kunstmatig ‘ouder’ wordt gemaakt. Hiertoe wordt hij gedurende 12 tot 16 uur verhit. Vervolgens pompt men hem over in een andere kuip, waarin men hem na toevoeging van gist en suiker 10 tot 15 dagen laat gisten. Daarna pompt men hem in de derde kuip, waar hij door bevriezing wordt geklaard. Ten slotte wordt hij gefilterd en naar de bottelmachine gebracht. Tijdens dit hele proces komt de wijn niet één keer in aanraking met de buitenlucht en verliest hij geen moment de druk die zich tijdens de gisting heeft opgebouwd.

Hoewel de methode Charmat zeker geen remplaçant kan zijn voor de tweede gisting op fles zoals die in de Champagne plaatsvindt, stelt zij de wijnboer in staat een constante hoeveelheid gezonde, mousserende wijn te produceren waarvan de kwaliteit echter niet om over naar huis te schrijven is.