Dr. O. Dubois

Auteur “De Nieuwe Geneeskunde”, 1930

Gepubliceerd op 15-05-1930

1930-05-15

Cholera

betekenis & definitie

Cholera begint met buikloop en brakingen; de eetlust is weg; dan volgen krampne, hoofdpijn, buitengewoon sterkte dorst; de ogen zijn hel, omringd door een blauwachtigen cirkel; het gelaat is vertrokken, de tint is bloedkleurig, de huid is ijkoud.

Als de zieke niet bezwijkt gedurende de zogenaamde koude periode, ontstaat er een beweging in omgekeerden zin; de koorts laait op, de huid wordt verwarm, de tint verlevendigt zich, de buikloop en brakingen verminderen. Het is de periode van reactie, die ook den dood kan veroorzaken als ze te geweldig is.

Volgens de moderne opvattingen wordt de ziekte veroorzaakt door een bijzonder microbe die, volgens haar vorm, de kommabacil wordt genoemd. Wat niet betwijfeld kan worden is dat zij zich vooral voordoet bij hen , van wie de lever en de maag in slechten staat zijn, omdat dan de producten der spijsvertering van slechte hoedanigheid zijn.

Hierom krijgen al degenen, die een ontsteking in het bloed of in de maag hebben, bloed dat reeds bij voorbaat bedorven is, des te gemakkelijker cholera daar zij sinds langen tijd ziek zijn.