Dr. O. Dubois

Auteur “De Nieuwe Geneeskunde”, 1930

Gepubliceerd op 15-05-1930

Acne

betekenis & definitie

Acne, Grieks voor bloeiwijze, dient om verschillende huidziekten aan te wijzen. Deze huidziekten zijn verschillend, maar hebben dit gemeen dat zij zich vooral voordoen op de huid van het gelaat en den vorm aannemen van rode plekken, rode of witte puisten en zwarte stippeltjes.

Negen keer op tien acne onder gelijk welken vorm te wijten aan een slechten staat van het spijsverteringskanaal. Het is een over het algemeen weerspannige ziekte die geduld en uithoudingsvermogen eist bij de behandeling.

De eenvoudige acne is gekenschetst door kleine rode puistjes, waarvan het tipje gewoonlijk wit wordt; bij voorkeur bezetten zij den neus, de wangen, het voorhoofd, waar zij soms derwijze geschikt zijn dat men ze Venuskroon noemt, omdat men ze ook toeschrijft aan geheime gewoonten.

De gestippelde acne is vooral gekenschetst door de aanwezigheid p het gelaat van kleine zwarte stippeltjes, vetpuistjes genaamd, die, als men ze dichtknijpt een witte stof laten uitlopen die den vorm heeft van een worpje, maar die niets anders is dan een talkachtige stof opeengehoopt in de smeerklieren.