Dr. O. Dubois

Auteur “De Nieuwe Geneeskunde”, 1930

Gepubliceerd op 15-05-1930

1930-05-15

Aambeien

betekenis & definitie

Aambeien worden veroorzaakt door de uitzetting of spatten der aderen van den endeldarm. Soms zijn ze te bemerken in den vorm van dikten of knobbels rond de anus; dan noemt men ze uitwendige; soms zijn ze dieper gelegen, en men noemt ze inwendige.

Als ze bloeden, noemt men ze natte; anders, droge; toch geven ze bijna altijd een slijmerig zweetsel. Ze kunnen verdwijnen en dan kortere of langere tijd terug komen. Zij kunnen ontstoken worden en dan zijn ze zeer pijnlijk. Als oorzaken dezer ziekte geeft men verstopping aan, lange bedlegerigheid, het vele zitten, de erfelijkheid.
In werkelijkheid zijn de aambeien bijna altijd te wijten aan een verstopping of een ontsteking van de lever, ziekten die tot gevolg hebben dat zij den bloedsomloop hinderen; deze blijft staan in de lage delen en veroorzaakt de aambeien. De aambeien zijn niet gevaarlijk tenzij ze te grote bloedverliezen teweegbrachten, maar altijd zijn zij een ongemakkelijk en onaangename kwaal. Zij zijn niet aanstekelijk, zoals velen denken, die ze verwarren met slijmplekken. Bijna altijd kunnen ze genezen worden, als men ze behoorlijk behandelt.