Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

zelfmoordpoging

betekenis & definitie

Poging tot zelfdoding die mislukt.

Het kan gebeuren dat mensen gevaarlijke handelingen met zichzelf uitvoeren met de bedoeling zichzelf dood te maken, terwijl ze eigenlijk niet écht willen doodgaan. Dat doen zij dan uit wanhoop en verwardheid. Mensen die een zelfmoordpoging doen, hebben vaak een geestelijke ziekte, zoals een depressieve stoornis, een ernstige verslaving of schizofrenie. Ze doen dan expres dingen die op dat moment hun leven meteen erg in gevaar brengen. Daarmee willen ze vaak aandacht trekken voor hun grote problemen. De dokter noemt dit ‘suïcidaal gedrag’, een ‘tentamen suicidii’ (TS) of heel kort een ‘tentamen’. (Een belangrijk proefwerk op sommige middelbare scholen en aan de universiteit heet trouwens ook ‘tentamen’.)

Het proberen jezelf te doden komt bij mensen van alle leeftijden voor, maar vaker bij jonge volwassenen (adolescenten) en bij mensen boven de 60 jaar. Bij ongeveer één op de tien van alle pogingen lukt het. Het gebeurt ook dat iemand die niet echt dood wil maar toch in verwarring de zelfmoordpoging doet, zichzelf wel om het leven brengt.
Mensen die aan zelfmoord denken en erg over het leven twijfelen, kunnen daarover praten met een persoon in wie zij veel vertrouwen hebben. Dat kan bijvoorbeeld met iemand in de familie, met een goede vriend of vriendin, een dokter, een psycholoog of een geestelijke raadsvrouw of -man.

Ook poging tot zelfdoding, tentamen suicidii (TS).