Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

wrat

betekenis & definitie

Rond ruw bobbeltje op de huid door een infectie met het wrattenvirus.

Veel mensen hebben ergens wel een wratje of hebben vroeger een of meer wratten gehad. Wratten zijn onschadelijk en ze verdwijnen na enkele maanden vaak vanzelf weer. Ze worden wel lelijk en hinderlijk gevonden. Heksen in sprookjesboeken hebben vaak een vet exemplaar midden op de lange neus. Je grootouders hebben misschien nog de kinderboeken over Pietje Bell gelezen. Die kwajongen trok de wrat op de neus van zijn zure tante Cato met een touwtje eraf.

Wratten zijn virusinfecties en zijn dan ook besmettelijk, want dat virus kan op jou overspringen. De bobbeltjes ontstaan drie tot zes maanden nadat de huid met dat wrattenvirus in contact is gekomen. Er bestaan tientallen soorten wrattenvirussen.
Het afweersysteem van kinderen is vaak nog niet zo sterk als dat van volwassenen. Kinderen hebben

daardoor meer last van wratten. De meest voorkomende wratten zijn de ‘gewone’ wrat (vooral aan de handen, soms op knieën, ellebogen en gezicht), voetwratten (oppervlakkige mozaïekwrat, pijnlijk diepe doornwrat), de vlakke wrat (vooral op gezicht, armen en benen), de genitale wrat (rond de geslachtsorganen) en het waterwratje (bolhoedwratje, luchtpukkel, mollusca; bij kleine kinderen, soms overal op het lichaam). Oudere mensen hebben zogenaamde ouderdomswratten, maar die komen niet van het wrattenvirus.

Er zijn verschillende manieren om wratten weg te krijgen. De huisarts of huidarts kan ze aanstippen met een etsende vloeistof, bevriezen, wegbranden of wegsnijden. Helaas komen ze vaak terug. De apotheek en drogist verkopen ook middelen tegen wratten.

In Sjakie en de chocoladefabriek, een kinderboek van de Engelse schrijver Roald Dahl dat met de acteur Johnny Depp verfilmd is, heet een akelig meisje Verruca. Haar naam is het Latijnse woord voor… ‘wrat’! De schrijver heeft die naam niet voor niets gekozen en het loopt met haar niet goed af. Bij ‘balzak’ en ‘petomaan’ lees je over andere (medische) bijbetekenissen van namen.

Ook verruca (uitspraak: ver-RUU-kaa).