Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

wervelbreuk

betekenis & definitie

Een breuk in een wervel.

Iemand kan deze botbreuk oplopen bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een val van de trap. Bij oude mensen gaat het vaak om een kleine val, bijvoorbeeld doordat zij over een vloerkleed zijn uitgegleden. Hun botten zijn broos (osteoporose) en daardoor breken zij sneller wat. Bij jonge mensen is het vaak een grotere val of een sportongeluk. Als je een wervelbreuk in je nek hebt opgelopen, mag je niet bewegen.

De ambulancebroeders brengen een stevige halskraag aan en leggen je dan op een harde plank, zodat de wervelkolom niet meer kan bewegen. Zo willen ze voorkomen dat het ruggenmerg kapotgaat. Dan kan er namelijk een dwarslaesie komen. De zenuwen tussen de hersenen en de rest van het lichaam zijn dan onderbroken. Je raakt daardoor verlamd, verliest het gevoel en kunt niets meer doen met het deel van je lichaam onder de plaats van het kapotte ruggenmerg. In het ziekenhuis maken ze meteen foto’s van je wervelkolom. Als de gebroken wervel de zenuwen of het ruggenmerg kapot drukt, moet de neurochirurg dit meteen opereren.

Ook wervelfractuur. Kijk ook bij dwarslaesie, gebroken nek.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.