vrouwenbesnijdenis betekenis & definitie

Het zonder medische reden wegsnijden van de clitoris en soms ook de schaamlippen om seks voor een vrouw moeilijker en minder lekker te maken.

Meisjes- en vrouwenbesnijdenis is in Nederland een ernstige mishandeling en mag daarom niet van de wet. Er staan steeds strengere gevangenisstraffen op voor de persoon die besnijdt, voor de ouders of verzorgers die het goedvinden dat een meisje wordt besneden en voor andere mensen die eraan meewerken. Ze kunnen zelfs straf krijgen als de besnijdenis op vakantie in het buitenland wordt gedaan.

Er zijn verschillende manieren waarop een besnijdenis bij een meisje of vrouw wordt gedaan. Dat gebeurt al eeuwenlang in vele landen in Afrika, Azië (Indonesië en Maleisië) en het Midden-Oosten (Jemen, Egypte). Sommige mensen uit die landen wonen nu in Nederland en hebben die gewoonte meegenomen. Soms moeten ze dat van hun godsdienst.

Bij vrouwenbesnijdenis wordt soms alleen de clitoris (kittelaar, klit) weggesneden, waardoor seks voor de vrouw het hele leven lang veel minder lekker zal zijn. Voor de man is het vrijen met haar niet minder lekker. Soms worden daarnaast ook nog de kleine schaamlippen weggesneden en de grote schaamlippen aan elkaar vastgenaaid, op een klein gaatje na voor het plassen. Vingeren en seks met iemand anders kan dan niet meer of heel moeilijk.

Ook clitoridectomie, meisjesbesnijdenis, vrouwelijkegenitaliënverminking, beroepsgeheim.