Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

voedselvergiftiging

betekenis & definitie

Plotseling ziek zijn doordat je iets gegeten of gedronken hebt (wat meestal normaal smaakte) wat met een giftige stof besmet was (vaak afkomstig van bacteriën).

Bij een voedselvergiftiging krijg je meestal diarree, moet je braken en heb je buikpijn. Het hangt van soort en hoeveelheid van de ziekmakende stof af hoe ernstig die klachten zijn, hoe snel je ze krijgt en hoe lang ze duren. Soms word je een uur na de maaltijd ziek, soms pas dagen later. Soms word je ziek van de giftige stof die bacteriën in het eten hebben achtergelaten ruim voordat jij het opat, soms zitten de bacteriën nog in het eten en groeien ze door zich in je darmen te vermeerderen. Het lichaam zorgt met diarree en braken ervoor dat die rommel zo snel mogelijk je lijf uit is. Als de dokter medicijnen tegen de bacteriën geeft (antibiotica), helpen die niet tegen het gif. Sommige medicijnen kunnen wel gif in je lichaam onschadelijk maken, zoals antiserum na de beet van een giftige slang.

Kijk ook bij voedselallergie, voedselintolerantie.