Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

vetten

betekenis & definitie

Verzamelnaam voor stoffen die allemaal niet in water en wel in alcohol oplossen.

Er zijn vele soorten vet. Ze hebben een slechte reputatie. Dat is omdat veel mensen te dik zijn staan (te veel vet in hun lichaam hebben) en te veel vette dingen eten. Die slechte naam hebben ze ook te danken aan hun rol bij hart- en vaatziektes. Maar niet alle vetten zijn slecht voor je gezondheid.

Sommige vetten heb je nodig als bouwstenen voor cellen. Bovendien zijn vetten belangrijke smaakmakers in je voeding. Als je voor de juiste vetten kiest, kun je zelfs iets goeds voor je hart doen.

Als je dus maar niet te veel vet eet en het goede type vet kiest. Dat zijn bijvoorbeeld de vetten in zonnebloemolie en vette vis (zie verzadigd vet). De slechte vetten zijn de vetten die in kaas, room, worst, vet vlees en roomboter zitten en dus ook in alles wat daarmee gebakken is: snacks, taart enzovoort.

Ook lipiden. Kijk ook bij lipoproteïnen, verzadigd vet.