sterven betekenis & definitie

Wat in je lichaam en in je geest gebeurt in de laatste ogenblikken van je leven gebeurt, vlak voordat je dood bent.

Bij een doodzieke persoon in het sterfbed kunnen mensen om het bed (familie en vrienden oftewel de ‘dierbaren’, naast hen soms een dokter en verpleegkundigen) vaak zien dat de dood nadert. De zieke persoon gaat dan door de stervensfase heen. Bij veel ziektes, zoals kanker, heb je vóór deze stervensfase de ‘terminale fase’, die een paar weken duurt en waarin de persoon steeds zwakker wordt en vaak lichaamsgewicht verliest.

In de stervensfase gebeuren in het lichaam allerlei dingen die duidelijk maken dat de persoon nu zal doodgaan. De persoon kan moeilijk slikken en eet en drinkt nauwelijks meer, is zwak en moe, soms ook suf, verward of afwezig, ademt zwaar en gaat zuchten, krijgt blauwe vlekken op de huid, gaat zweten en krijgt soms koorts en spiertrekkingen. Mensen die in de laatste fase van hun leven veel pijn hebben, krijgen vaak pijnstillers en medicijnen om rustig te worden.

Ook doodgaan, overlijden. Kijk ook bij dood, euthanasie, hartdood, hersendood, palliatieve sedatie, stervensbegeleiding.