Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

scoliose

betekenis & definitie

Een abnormale bocht van de wervelkolom naar opzij (links of rechts), meestal bij je borst of in de onderrug (uitspraak: SKOO-lie-OO-zu).

De dokter ziet deze rugafwijking het duidelijkst door achter de persoon te gaan staan en de persoon voorover te laten buigen. Eén kant van de rug is dan hoger dan de andere zijde. Scoliose is soms aangeboren, bijvoorbeeld bij een spierziekte of het downsyndroom, of komt door een verlamming, zoals polio (kinderverlamming). Maar meestal is het onduidelijk hoe de kromme rug is ontstaan en ziet de dokter het bij mensen vanaf de puberteit.

Het is onzin dat een scoliose zou komen door een verkeerde houding in de schoolbanken of door sleuren met zware boekentassen. Ook heeft de vergroeiing niets te maken met zwakke botten door weinig melk drinken. Scoliose komt wel meer voor in sommige families. Je kunt het een beetje van je voorouders hebben gekregen. De dokter ontdekt een scoliose graag zo vroeg mogelijk. Dan kan er nog wat worden gedaan om de wervelkolom niet krommer te laten worden.

Kijk ook bij lordose.