quarantaine betekenis & definitie

Het een poos apart zetten van mensen, dieren of dingen die een besmettelijke ziekte zouden kunnen overdragen (uitspraak: KAA-ran-TÈ-nu).

Vroeger gebeurde dit veertig dagen lang op een afgezonderde plaats. Kwam er bijvoorbeeld een handelsschip met tientallen matrozen terug van een verre reis en had er aan boord een ‘verdachte’ ziekte geheerst, dan lag zo’n schip anderhalve maand in een hoekje van de haven en mocht niemand erbij. Zo probeerden dokters te voorkomen dat er vreemde ziektes het land in werden gevoerd. Vooral voor de pest was er veel angst.

De Nederlandse wet zegt dat mensen met een ziekte als cholera of tyfus, die in Nederland weinig voorkomen, enkele dagen in quarantaine moeten. Toen in mei 2009 de nieuwe griep (Mexicaanse griep) net was uitgebroken en die ziekte bij een van de gasten van een hotel in Hongkong werd vastgesteld, moesten alle gasten en het personeel in quarantaine. Dat heeft toen niet geholpen: de ziekte heeft zich toch uitgebreid, ook in het grote China. Het woord ‘quarantaine’ is Frans voor ‘een veertigtal’.