prikkelbaredarmsyndroom betekenis & definitie

Een darmstoornis waarbij bewegingen in de darmen te snel of te langzaam gaan en je daardoor darmkramp, winderigheid en verstopping of juist dunne poep en een opgezette buik krijgt.

Een prikkelbare darm is een onschuldige aandoening en komt veel voor. Vooral vrouwen tussen de 20 en 50 jaar hebben er last van. De klachten kunnen vervelend zijn en mensen hinderen bij alles wat ze overdag doen. De meeste mensen hebben dan naast darmkrampen ook maagklachten, zoals een vol gevoel in de bovenbuik met misselijkheid, vooral na het eten. De darmen kunnen geprikkeld zijn door voeding, door medicijnen, door hormonen, maar bijvoorbeeld ook door stress of opwinding.

Er zijn geen geneesmiddelen waardoor je van dit syndroom geneest. Als iemand met het prikkelbaredarmsyndroom weet dat er niet zoveel aan de hand is, scheelt dat al een hoop (soms letterlijk). Want door erover te piekeren, kan iemand de klachten in stand houden. Vroeger heette dit syndroom ‘spastische dikke darm’ of ‘spastisch colon’. Het staat ook bekend als ‘IBS’, naar de Engelse naam irritable bowel syndrome.