Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

premenstrueel syndroom (PMS)

betekenis & definitie

Lichamelijke klachten rondom en tijdens de menstruatie (ongesteldheid; in België: maandstonden/regels) (uitspraak: PREE-men-stru-WEEL sin-DROOM).

De klachten beginnen in de dagen voor de menstruatie en verdwijnen wanneer de menstruatie begint. Veel vrouwen hebben lichte klachten, die geen probleem zijn voor hun dagelijkse activiteiten.

Bij sommige vrouwen zijn de klachten erg vervelend en worden ze steeds erger: bijvoorbeeld pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid en wisselend humeur. Vaak hebben die vrouwen het gevoel dat hun omgeving de klachten maar onzin vindt. Of ze voelen zich schuldig tegenover hun partner of de kinderen omdat ze elke maand een paar dagen knorrig of lichtgeraakt zijn. De klachten worden meestal minder door een gezond en regelmatig leven, genoeg rust, lichamelijke beweging en ook begrip van de omgeving. Soms geeft de dokter medicijnen.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!