plakproef betekenis & definitie

Test waarbij plakkertjes met verschillende stoffen op de huid worden aangebracht om te onderzoeken of iemand overgevoelig voor een van die stoffen is.

De dokter doet een plakproef bij mensen met eczeem als die misschien overgevoelig (allergisch) zijn voor een stof waarmee hun huid af en toe in aanraking komt. Zij krijgen dan verschillende stoffen die een allergische reactie zouden kunnen uitlokken (allergenen) op hun rug geplakt. Die stoffen zitten in een verdunde vorm op een schijfje, elk onder een eigen pleister (in België: klever).

Na twee dagen worden de pleisters weggehaald en wordt de huid onderzocht. Is er een rode, ontstoken plek onder de pleister, dan is de persoon overgevoelig (allergisch) voor de bijbehorende stof. Veel mensen zijn allergisch voor nikkel, een metaal in bijvoorbeeld veel sieraden (oorbellen, ringen) en gereedschappen (scharen). Mensen met een nikkelallergie hebben vaak last van een rode en brandende plek waar ze een ketting dragen of waar een metalen knoop of haakje van hun spijkerbroek of bh zit.