overgewicht betekenis & definitie

Veel te veel lichaamsvet, waardoor iemand hiermee meer kans op gezondheidsproblemen heeft.

Je loopt meer kans op ziektes met vet rond de buik dan met vet in de billen of de heupen. Je kunt de hoeveelheid vet in je lichaam schatten door het gewicht, de lichaamslengte en de buikomvang te meten, de dikte van huidplooien (bijvoorbeeld bovenarm) te meten of door te gaan staan op een weegschaal die een elektrisch stroompje door je lichaam stuurt.

Voor de meeste mensen met overgewicht is het moeilijk af te vallen. Je bent er al veel beter aan toe als je 10 procent van je gewicht kwijtraakt! Je weegt bijvoorbeeld 100 kilo. Dan gaat je gezondheid al met sprongen vooruit wanneer je 10 kilo afvalt en je daarna je gewicht op 90 kilo houdt. Je hebt dan nog steeds overgewicht, maar al een veel betere gezondheid. Dat dikke mensen dan toch verder naar pakweg 60 kilo willen afvallen, zorgt ervoor dat veel van hen ruzie met de weegschaal krijgen en houden.

Kijk ook bij balansdag, bloeddruk, buikje, buikwandplastiek, diabetes, dieet, dwangmatig eten, eetlust, eetstoornis, gewicht, hangbuik, jojo-effect, junkfood, lichaamsvet, maagballon, maagbandje, obesitas, obstructieveslaapapneusyndroom, vermagering, vetten, vetzucht, zwaarlijvigheid.